promovare
www. astileu.bihor.ro


www.groupromo.ro

groupromo publicitate groupromo publicitate promovare oradea bihor romania


Meteo


Convertor valutar


Biserica ortodoxa comuna Astileu Bihor

Biserica ortodoxă din Aştileu cu hramul Adormirea Maicii Domnului este zidită între anii 1938 – 1940. Este construită din cărămidă arsă, acoperită cu ţiglă iar turnurile, 3 la număr sunt acoperite cu tablă zincată. Pictura din interior a fost executată de pictorul Coriolan Munteanu din Oradea în tempera, în anul 1939. Interiorul a fost restaurat în anul 1972.

Biserica nu are obiecte de mare valoare istorico – documentară, iar cele de cult şi cărţile vechi sunt păstrate în cele mai bune condiţii.Comuna Astileu Bihor

Comuna Aştileu este aşezată în partea de nord-est a judeţului Bihor, la o distanţă de 40 km de Oradea, fiind situată la contactul dintre platoul calcaros Pădurea Craiului şi depresiunea tectonică de tip golf Vadu-Crişului.
Din punct de vedere administrativ-teritorial comuna Aştileu este alcătuită din 4 localităţi: Aştileu care este centru de comună, Chistag, Călăţea şi Peştere.
Suprafaţa totală a comunei este de 5.880 ha.

SCURT ISTORIC

Prezenţa omului în vremurile străvechi, pe aceste meleaguri, este certificată, încă din epoca veche a pietrei (cca. 5000 – 3000 î.e.n.). În perioada neoliticului descoperirile atestă că teritoriul comunei era locuit, populaţia având ca principale preocupări, agricultura şi creşterea animalelor.

Descoperirile monetare de dinari romani de la Aştileu, tezaur compus din 26 de piese, care se înşiruie între anii 147-191, confirmă legăturile cu Roma şi folosirea monedei romane.
Prima atestare documentară a localităţii Aştileu, datează din anul 1335, când este atestată sub denumirea de Uşkeleu. Aştileu – ”Esküllő” în limba maghiară, înseamnă - loc de jurământ.
După cucerirea cetăţii Oradea, în 1660, satele acestei comune cad sub stăpânirea turcilor, fiind încadrate în sangeacul Şinteului.
Conform unei conscrieri imperiale din anul 1713, în Aştileu se înregistrau la vremea aceea, 10 familii.

www.groupromo.ro www.angajari.bihor.ro www.anunturi.bihor.ro www.episcopiaoradiei.ro www.crisulrepede.ro